Działki nad morzem – na raty!

Działki położone są 2,5 km od morza. Każdy, kto zawrze umowę do końca sierpnia, będzie mógł skorzystać z promocji nieodpłatnego pobudowania studni na objętej działce. Wystarczy wpłacić 10.000 zł i już można korzystać z objętej działki. Reszta kwoty na nieoprocentowane raty. Ilość działek ograniczona!

Rusinowo leży między Jarosławcem a Darłowem. Do morza prowadzi blisko 2 km aleja, około 10 minut jazdy rowerem do pięknej, szerokiej plaży. W tym roku gmina Postomino buduje ścieżkę rowerową z Jarosławca do Darłowa wzdłuż brzegu morskiego.

W sąsiadującym Jarosławcu powstała nowoczesna, sztuczna plaża, która jest drugim tego typu obiektem w Europie. Także w Jarosławcu działa całoroczny Aquapark, a dla pasjonatów koni zlokalizowano tam stadninę.

Działki położone są między dwoma nadmorskimi jeziorami Wicko i Kopań. Rusinowo jest miejscem dogodnym dla wędkarzy i miłośników żeglowania, albowiem znajduje się tam przestrzenie do wodowania łodzi i żaglówek.

To idealne miejsce wypoczynku dla wszystkich, którzy lubią ciszę i spokój oraz miłośników i dzikiej przyrody. Na polnych dróżkach można tu spotkać zające, sarny i inne leśne zwierzęta.

Wpisowe za nabycie prawa do działki to 19 500 zł za 350 m2 + 160 m2 gruntu wspólnego przypadającego na każdego działkowca

+ 10.310 koszty inwestycyjne. Łączna kwota to 29.810 zł. Pierwsza wpłata 10.000 zł, a reszta po 500 zł na nieoprocentowane, miesięczne raty.

Pozostałe roczne opłaty: członkowska i ogrodowa, łącznie 790 zł.

Obecnie na działkach prowadzona jest budowa infrastruktury ogrodowej.

Koszty inwestycyjne pokrywają w równej wysokości wszyscy działkowcy.

W ramach opłaty inwestycyjnej, wynoszącej 10.310 zł od działki, wykonano:

Ogrodzenie terenu ogrodu, drogę dojazdową do ogrodu dł. 520 m, sieć średniego napięcia z trafostacją, rozprowadzono sieć niskiego napięcia z licznikami do I etapu części działek.

W ramach powyższej opłaty inwestycyjnej zostanie zrealizowana:

sieć niskiego napięcia z licznikami do II i III etapu części działek; budowa wodociągu gminnego do ogrodu;wewnętrzna droga na terenie ogrodu.

Działki w Rusinowie założyło Stowarzyszenie Działkowców - Nasze Ogrody. To pierwsze w Polsce stowarzyszenie, które tworzy działki na własnych terenach.

Na sąsiedniej działce gminnej, w ramach współpracy z gminą Postomino zostanie wybudowane boisko do piłki nożnej.

Na terenie ogrodu na części wspólnej powstanie: kort tenisowy, boisko do siatkówki i plac zabaw oraz wydzielone miejsca na postawienie kamperów dla członków stowarzyszenia.

Dzięki wpisowi w KSIĘGĘ WIECZYSTĄ każdy działkowiec możne być pewny, że teren ogrodu zawsze będzie współwłasnością członków stowarzyszenia.

Każdy, przystępujący do stowarzyszenia, staje się dzierżawcą działki a pośrednio współwłaścicielem całości. Może on korzystać z tego terenu przez cały rok, ponieważ wszystkie media zaprojektowano do całorocznej eksploatacji.

Na terenie działek można wybudować domki w systemie lekkiej zabudowy oraz murowane o powierzchni 35 m kw plus 12 m kw tarasu i wysokości 5 m.

Nowe tereny pozwalają na rodzinne zagospodarowanie nieruchomości, co oznacza, że działki obok siebie mogą posiadać: mąż, żona, dziadek, babcia i wnukowie. Warto podkreślić, że posiadanie działki rekreacyjnej w naszym stowarzyszeniu, to doskonała forma inwestowania oszczędności. Umowa dzierżawy może być zbyta na rynku wtórnym. Członek stowarzyszenia otrzymuje wówczas zwrot wpisowego, a poniesione nakłady zbywane są umową cywilnoprawną, co czyni tę transakcję niezwykle interesującą.

Więcej informacji o działkach rekreacyjnych nad morzem i jeziorem Lusowskim można znaleźć na stronie: www.naszeogrody-psd.pl.

Jan Szudera

Telefon kontaktowy: 797 775 148,

e-mail: naszeogrody.org@gmail.com

W przypadku niemożliwości odebrania telefonu, proszę o pozostawienie wiadomości sms.